Επίσκεψη στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας

        Σκίτσα μαθητών σχετικών με το κάπνισμα-αλκοόλ 

 

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΑΛΚΟΟΛ

    

     Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας η ομάδα του σχολείου μας , η οποία για δεύτερη φορά συμμετέχει σε Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας , αποφάσισε φέτος να ασχοληθεί με το θέμα : ‘ Κάπνισμα – Αλκοόλ’

          Τα μέλη της ομάδας , που αποτελείται από μαθητές της Γ’ Γυμνασίου θέλησαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα , γιατί τόσο το κάπνισμα όσο και το αλκοόλ είναι συνήθειες με τις οποίες δυστυχώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή καθημερινά ζώντας μέσα σε οικογένεια με γονείς καπνιστές ή συχνάζοντας σε μέρη όπου η χρήση του τσιγάρου και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι διαδεδομένη .

          Ειδικά την ομάδα απασχόλησαν οι συνέπειες του καπνίσματος και του αλκοόλ , αλλά και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται από διαφημιστικές καμπάνιες , για να παγιδευτούν οι νέοι στη χρήση του τσιγάρου και του αλκοόλ καθώς αυτά προβάλλονται σαν εκφραστές του σύγχρονου τρόπου ζωής και σα μέσα διαφυγής από την ‘’ασφυκτική πραγματικότητα ‘’.

          Το θέμα είναι σίγουρα πολυσυζητημένο και έχει προβληθεί μέσα από τα ΜΜΕ , αλλά όσες συμβουλές και να ακούσουν τα παιδιά από γονείς , καθηγητές ή άλλους ειδικούς δυστυχώς η επίδραση των διαφημιστικών τεχνασμάτων και του άμεσου περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσονται είναι μεγαλύτερη και καθοριστική . Γι αυτό κρίθηκε απαραίτητο τα ίδια τα παιδιά να ερευνήσουν το θέμα και να κατανοήσουν τις συνέπειες της χρήσης του τσιγάρου και του αλκοόλ .

          Οι στόχοι που έθεσε η ομάδα μας ήταν οι εξής :

¨     Να ενημερωθούν οι μαθητές για τις συνέπειες του καπνίσματος και της αλόγιστης χρήσης αλκοολούχων ποτών .

¨     Να αυξήσουν τις αντιστάσεις απέναντι στα κελεύσματα των διαφημιστών που με τις ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές καμπάνιες προβάλλουν το τσιγάρο και το ποτό σαν εκφραστές του σύγχρονου τρόπου ζωής και σα συνώνυμα της κοινωνικής αποδοχής και του εκσυγχρονισμού.

¨     Να οξύνουν την κρίση τους , ώστε να κατανοήσουν τα ίδια τα παιδιά ποια πρότυπα που τους προβάλλονται είναι υγιή και ποια όχι .

¨     Να αποκτήσουν την ικανότητα της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ τους , ώστε να δρουν συλλογικά και από κοινού να θέτουν στόχους και να φτάνουν σ’ αυτούς .

¨     Να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για την έρευνα .

¨     Να δοθεί η ευκαιρία σε κάποια παιδιά να αναδείξουν κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα ή ταλέντο ( π.χ. ζωγραφική , στιχουργία ) .

          Τα μέλη της ομάδας μας χωρίστηκαν σε τέσσερις υποομάδες :

         * Η μια ομάδα ασχολήθηκε με τη συλλογή υλικού από περιοδικά , εφημερίδες  και βιβλία .

         *Η δεύτερη ομάδα ασχολήθηκε με την σύνταξη ερωτηματολογίων και με την έρευνα παίρνοντας συνεντεύξεις από καπνιστές ή μη , αλλά και από ειδικούς που είχαν να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με το θέμα μας .

         *Η τρίτη ομάδα ανέλαβε τα σκίτσα με τα οποία διανθίστηκε η εργασία και οι αφίσες μας .

         *Η τέταρτη ομάδα ασχολήθηκε με την σύνταξη της εργασίας δίνοντας σ’ αυτή την τελική της μορφή .

          Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος η ομάδα μας επισκέφτηκε το Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας καθώς και την Έκθεση για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη .

          Σ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τα μέλη της ομάδας εργάστηκαν με μεράκι και ενθουσιασμό .

          Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνεργασία τους , τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου , το Διευθυντή του σχολείου μας κ. Πετρίδη Αναστάσιο , καθώς και την κ. Σοφία Ευθυμιάδου υπεύθυνη των προγραμμάτων Υγείας για την συμπαράσταση , τις συμβουλές και την βοήθειά της .

 

                                                            Οι συντονιστές του προγράμματος

                                                                      

                                                                         Γερμανός Χρήστος

                                                                         Κούλα Ευγενία

 

  

6 BOHΘHΜATA  ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

                                     ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ

 

                         ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ

 

        ΠΩΣ ΕΠΕΝΕΡΓΟΥΝ; Οι παρασκευαστές των επιθεμάτων δηλώνουν ότι αυτά απελευθερώνουν νικοτίνη στον ανθρώπινο οργανισμό σταδιακά και σε αδιάκοπη ροή. Έχουν 16ωρη διάρκεια δράσης και τοποθετούνται στο δέρμα το πρωί, για να αποκολ­ληθούν πριν από τον ύπνο. Στην αρχή επικολλούνται επιθέματα των 15 mg νικοτίνης και μετά, περίπου στους 2 μήνες, τοποθετούνται αυτοκόλλητα των 10 mg ή των 5 mg, για να γίνει ο «απογαλακτισμός». Τα επιθέματα πρέπει να «κολλούν» σε περιοχή του δέρματος που να είναι καθαρή, στεγνή και άτριχη, όπως π.χ. στο μπράτσο και στο γοφό.

        ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ; Σε γε­νικές γραμμές είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία. Δεν πρέπει  να τα χρησιμοποιούν  εγκυμονούσες χωρίς συνεννόηση με το γιατρό. Επίσης, πρέπει να τα αποφεύγουν όσοι έχουν καρδιοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, έλκος. Γενικά δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς προσυνεννόηοη ,με το γιατρό και όποιος τελικά αποφασίζει να κάνει χρήση θα πρέπει να αποφεύγει την παράλληλη χρή­ση παρόμοιων βοηθημάτων ή το κάπνισμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πάρει υπερβολική δόση και να παρουσιάσει αϋπνίες και τάση εμετού ή να πάθει και σοβαρή δηλητηρίαση. Όλα αυτά τα υποκατάστατα είναι, τέλος, πάρα πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά και μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρα δηλητηρίαση.

        ΠΩΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ; Είναι διαθέσιμα σε όλα τα ελληνικά φαρμακεία και η συσκευασία που έχει 10 αυτοκόλλητα στοιχίζει 4.420 δρχ., ενώ εκείνη που έχει 30 στοιχίζει 4.880 δρχ.

        ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ; Μία μελέτη που έγινε επί 240 καπνιστών της «τάξης» του ενός πακέτου την ημέρα έδειξε ότι το 27% εκείνων που χρησιμοποιούσαν συστηματικά τα αυτοκόλητα  επιθέματα νικοτίνης -δηλαδή «έμπλαστρα» δια­ποτισμένα με νικοτίνη- και που παράλληλα είχαν υποστήριξη από γιατρούς ή ψυχολόγους κατάφεραν να απαλλαγούν από το τσιγάρο μέσα σε διάστημα το πολύ ενός έτους. Ο ψυχολογικός παράγοντας όμως αποδείχθηκε ισχυρός και από μία άλλη παράμετρο της ίδιας μελέτης: Το τσιγάρο έκοψαν επίσης και πολλοί από εκείνους που νόμιζαν ότι έκαναν χρήση εμπλάστρων νικοτίνης, ενώ στην πραγματικότητα τους τοπο­θετούνταν έμπλαστρα placebo, δηλαδή επιθέματα που οι χρήστες νόμιζαν ότι περιεί­χαν νικοτίνη, ενώ αυτά ήταν διαποτισμένα με αδρανείς ουσίες (νερό και ζάχαρη). Το πο­σοστό εκείνων που έκο­ψαν το κάπνισμα, ενώ έκαναν χρήση «ψεύ­τικων» επιθεμάτων, ήταν 14%. Η στατιστική κατά συνέπεια δείχνει ότι ναι μεν ο ψυχολογικός παράγοντας είναι ισχυρός, αλλά η πρακτική βοήθεια στην απεξάρτηση με υποκα­τάστατα νικοτίνης διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι οι πιθανότητες αυτές μειώνονται όταν ο καπνιστής «παλεύει» μόνος του, χωρίς την παρακολούθηση γιατρού, φαρμακοποιού, νοσοκόμου ή ψυχολόγου. Τα υπο­κατάστατα νικοτίνης, γενικά, βοηθούν επίσης τον καπνιστή να μην πάρει βάρος και να μη νιώθει την έλλειψη της νικοτίνης στον οργανισμό του. Δεν τον βοηθούν όμως να αντιμετωπίσει τη συ­ναισθηματική ή μηχανική του εξάρτηση από τη συνήθεια του καπνίσματος.

                                 ΤΣΙΧΛΕΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ

 

        ΠΩΣ ΕΠΕΝΕΡΓΟΥΝ; Η τσίχλα απελευθερώνει τη νικοτίνη στη στοματική κοιλότητα, για να απορ­ροφηθεί από το βλεννογόνο. Κάθε τσίχλα ισοδυναμεί περίπου με ένα τσιγάρο και, όταν απελευθερώνει νικοτίνη, αφήνει μια έντονη γεύση ή προκαλεί κάτι σαν μικρό τσούξιμο. Τότε πρέπει να σταματάει το μάσημα και να συνεχίζεται αργότερα, όταν το μικρό μούδιασμα περάσει. Κάθε τσίχλα μπορεί να μασιέται περίπου για μισή ώρα.

        ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ; Κανένα υποκατάστατο νικοτί­νης δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς να προηγηθεί συζήτη­ση με ένα γιατρό, ο οποίος να γνωρίζει τόσο το ιστορικό του καπνιστή όσο και το προϊόν που αυτός προτίθεται να χρησιμοποιήσει. Η τσίχλα νικοτίνης καμιά φορά προ­καλεί προβλήματα στα δόντια ή πόνο στα σαγόνια (από το μάσημα), αλλεργικές αντι­δράσεις, ερεθισμό του στόματος και του λαιμού, γαστρεντερικές διαταραχές, όπως λόξιγκα ή φού­σκωμα κλπ. Προσοχή χρειάζεται και από όσους είναι καρδιοπαθείς, όπως και από όσες εγκυμονούν. Γενικά, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαβάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το φύλλο οδηγιών και να συμβουλευθούν το γιατρό.

        ΠΩΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ; Στην Ελλάδα διατίθενται σε δόσεις των 2 mg και των 4 mg. Η συσκευασία των 2 mg στοιχίζει 4.020 δρχ.

        ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ; Έχουν τα ίδια ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας με τα επιθέματα νικοτίνης, αλλά προκαλούν πιο εύκολα εθισμό.

 

                                   ΣΠΡΕΪ  ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ

 

        ΠΩΣ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙ; «Χορηγεί» στον οργανισμό νικοτίνη με τρόπο που «θυμίζει» το κάπνισμα, δηλαδή ο καπνιστής κινεί το χέρι προς το πρόσωπο του. Η νικοτίνη που απελευθερώνεται στον οργανισμό με 20 εισπνοές από το σπρέι (δηλαδή μία εισπνοή ανά 15 δευτερόλεπτα επί 5 λεπτά) ισοδυναμεί περίπου με ένα τσιγάρο - 10 mg νικοτίνης.

        ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ; Αυτό το σπρέι στις ΗΠΑ χορηγείται μόνον με ιατρική συνταγή και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, επειδή προκαλεί εθισμό' το περιορισμένο διάστημα χρήσης ισχύει για όλα τα υποκατάστατα. Μπορεί να προκαλέσει βήχα, ερεθισμό της μύτης, του στόματος και του λαιμού, αίσθημα καούρας στο στο­μάχι και ναυτία. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από ιγμορίτιδα, αλλεργίες, άσθμα ή άλλες ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς και από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, έλκος, θυρεοειδή, διαβήτη, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες. Δεν πρέπει, επίσης, να λαμ­βάνεται από νεαρά άτομα.

        ΠΩΣ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ; Στην Ελλάδα το σπρέι που περιέχει 10 ml στοιχίζει 5.710 δρχ.

        ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ; Από το 1996 κυκλοφορεί και ένα ρινικό σπρέι. Πρόκειται και πάλι για υποκατάστατο νικοτίνης, μόνον που εισπνέεται από τη μύτη. Η συσκευασία του σπρέι περιλαμβάνει ένα μπουκαλάκι που περιέχει νικοτίνη και, φυσικά, μία «αντλία». Ο καπνιστής κάνει χρήση του σκευάσματος κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη να καπνίσει. Μελέτη του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων έδειξε ότι με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα το 54% των καπνιστών που συμμετείχαν σε σχετικό «πεί­ραμα». Από εκείνους που συμμετείχαν στο πείραμα παίρνοντας εν αγνοία τους σπρέι placebo, δηλαδή εισέπνεαν αδρανείς ουσίες, έκοψαν το κάπνισμα μόνον το 27%. Και αυτή η μελέτη δείχνει ότι · χρήση του υποκατάστατου διπλασιάζει τις πιθανότητες απεξάρτησης - όπως ακριβώς συμβαίνει κι με τα «έμπλαστρα» νικοτίνης.

                 

                                 

                                             ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

 

        ΠΩΣ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙ; Βασική αρχή του βελονισμού είναι ότι οι «ακίδες» της βελόνης επενεργούν σε συγκεκριμένα κέντρα του σώματος - κέντρα που ελέγχουν διάφορες δραστηριότητες. Οι βελόνες, στην προκειμένη περίπτωση, έχουν ως στόχο εκείνα τα κέντρα που «αντενεργούν» στη νικοτίνη και κάνουν τον καπνιστή να αηδιάζει πλέον κάθε φορά που πάει να ρουφήξει τον καπνό. Ο βελονισμός αποσκο­πεί -στην συγκεκριμένη περίπτωση- να ξανακάνει τον οργανισμό του καπνιστή παρθένο στη νικοτίνη, και έτσι, την επόμενη φορά που θα πάει να καπνίσει, θα νιώσει ό,τι και όταν πρωτοκάπνισε : ναυτία, βήχα, τάση για εμετό. Με το βελονισμό ο ανθρώπινος οργανισμός ξαναζωντανεύει και βλέπει τη νικοτίνη σαν ξένο σώμα. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει και στο σύνδρομο στέ­ρησης ή και στην τάση για πολυφαγία.

        ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥ­ΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ; Καθόλου, εφόσον βέ­βαια απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό βελονιστή. ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ; Σε ιατρείο γιατρού βελο­νισμού και κάθε συνε­δρία στοιχίζει περίπου 15.000δρχ.

        ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕ­ΣΜΑΤΙΚΟΣ; Ο βε­λονισμός βοηθά όσους έχουν πραγματικά τη διάθεση να κόψουν το τσιγάρο και όχι όσους ουσιαστικά, έστω και υποσυνείδητα, ανταγωνίζονται τη μέθοδο και κατά βάθος δεν προτίθενται να αλλάξουν συνήθειες. Για να κοπεί το τσιγάρο με βελονισμό, χρειάζονται περίπου 3 έως 6 συνεδρίες, αλλά υπάρχουν άτομα που χρειάστηκαν μόνον μία, όπως και άτομα που χρειάσθηκαν δέκα. Η επιτυχία και η ταχύτητα με την οποία θα επιτευχθεί ο «στόχος» εξαρτώνται τόσο από το υποκειμενικό στοιχείο, του κατά πόσο είναι πραγματικά αποφα­σισμένος να το κόψει ο καπνιστής, όσο και από το αντικειμενικό στοιχείο, το πόσο βεβαρημένος είναι με νικοτίνη. Οι βελόνες τοποθετούνται στα αυτιά, στα πόδια, στα χέρια και αλλού, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε καπνιστή και με το σύνδρομο στέρησης που αντιμετωπίζει - αν έχει πονοκεφάλους ή αϋπνίες, δυσκοιλιότητα, λόγω της έλλειψης νικοτίνης η οποία κινητοποιεί το παχύ έντερο, αν παίρνει πολλά κιλά κλπ. Κάθε  συνεδρία κρατά περίπου μισή ώρα.

 

 

                                          ΥΠΟΒΟΛΗ

 

        ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ; Κάποιοι άνθρωποι για να κόψουν το τσιγάρο καταφεύγουν σε ψυχολόγους που ασκούν τη μέθοδο της ύπνωσης. Κατά τn διάρκεια της ύπνωσης ή της υποβολής , ο ειδικός «περνάει» στον εγκέφαλο του καπνιστή είτε αρνητικά μηνύματα για το τσιγάρο είτε θετικά μηνύματα για μια ζωή  ελεύθερη από αυτό. Σε γενικές γραμμές η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει, ανεξάρτητα από την άσκηση υποβολής, γιατί ο καπνιστής κου­βεντιάζει το πρόβλημά του με έναν ειδικό, και έτσι μπορεί να εντοπίσει πιο εύκολα τα αίτια που τον κάνουν να βρει τρόπους να εξασφαλίσει τις καθημερινές ισορροπίες του χωρίς αυτό.

        ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία ασφαλώς και δεν ενέχουν άλλο κίνδυνο, πέραν από το ότι ο καπνιστής ίσως φέρει παρεμπιπτόντως στην επιφάνεια προβλήματα που δεν ήταν προετοιμασμένος να ανακαλύψει .  Όσον αφορά ειδικά στην ύπνωση όμως, επειδή αφήνει το άτομο «εκτεθειμένο>> στα μηνύματα του υπνωτιστή καλό είναι να μη γίνεται προτού ο ενδιαφερόμενος  βεβαιωθεί για τις σπουδές και το γενικό υπόβαθρο του επαγγελματία στον οποίο απευθύνεται.

         ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ; Ψυχολόγοι που έχουν ειδικευτεί στην ύπνωση. Κάθε συνεδρία στοιχί­ζει από 5.000 έως 15.000 δρχ. ανάλογα με τον ειδικό, αλλά ανάλογα και με τη συχνότητα των συναντήσεων.

        ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ; θεωρείται γενικά αποτελεσματική, εφόσον όμως ο καπνιστής θέλει πραγματικά να απελευθερωθεί από το κάπνισμα και είναι ουσιαστικά «ανοιχτός» στο θεραπευτή.

                           

 

                        ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

 

        ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ; Υπάρχουν μερικά κέντρα υγιεινού τρόπου ζωής, κάτι δηλαδή ανάμεσα σε ξενοδοχεία και πολυτελείς κλινικές, που έμμεσα λειτουργούν και για αποτοξίνωση από το τσιγάρο, με την έννοια ότι προσφέρουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και κάποιες ασκήσεις διαλογισμού και χαλάρωσης. Εκεί μπορείτε να βρείτε και ψυχολογική υποστήριξη για να κόψετε το τσιγάρο. Στην Ελλάδα δεν λειτουργούν και πολλά τέτοια κέντρα. Αυτά που υπάρχουν συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους τη χαλάρωση και τη γιόγκα.

        ΕΝΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ; Τα κέντρα υγιεινής διαβίωσης και τα κέντρα που διδάσκουν τεχνικές χαλάρωσης ή γιόγκα, όχι. Υπάρχουν ομάδες κρυπτοφανατικών που ασχολούνται με τον αποκρυφισμό και οδηγούν τους ανυποψίαστους σε άλλου είδους ψυχολογικές εξαρτήσεις, αλλά αυτοί ξεχωρίζουν εύκολα από το σύνολο των υγιών κέντρων γιόγκα ή χαλάρωσης.

        ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; Σε χώρους ή «ξενοδοχεία» που ασχολούνται με τη γιόγκα ή σε χώρους που δεν ασπάζονται μεν το διαλογισμό, αλλά πιστεύουν στις δυνατότητες της χαλάρωσης, των αντιστρές τεχνικών και της υγιεινής διατροφής-διαβίωσης. Τα κέντρα-ξενοδοχεία, στα οποία μπορείτε να μείνετε κάποιες μέρες εν είδη διακοπών, στοιχίζουν περίπου 40.000 δρχ. με το κα­τάλυμα, τη διατροφή και το πρόγραμμα χαλάρωσης.

        ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ; Ακόμα και αν δεν κόψετε οριστικά το κάπνισμα στη διάρκεια των διακοπών σας, θα έχετε τουλάχιστον την ευκαιρία να κάνετε μια μικρή αποτοξίνωση.

 

                    ΚΟΨΙΜΟ ΜΕ ΤΟ... ΜΑΧΑΙΡΙ!

 

        Πρόκειται για την πλέον αποτελεσματικά μέθοδο, η οποία όμως θεωρείται από πολλούς δύσκολη, Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η σταδιακά απεξάρ­τηση είναι καλύτερη για τη δική τους περίπτωση, ενώ -δυστυχώς- η βαθμιαία ελάττωση του τσιγάρου σπάνια οδηγεί στο οριστικό κόψιμο. Στην τακτική της απότομης διακοπής, ένα μεγάλο ποσοστό πρώην καπνιστών αντιμετωπίζουν ως μόνο σύμπτωμα έναν ελαφρύ εκνευρισμό για λίγες ημέρες και μερικά πρόσθετα κιλά  η νικοτίνη ανεβάζει το μεταβολισμό και, όταν κάποιος κόβει το τσιγάρο, ξαναβρίσκει το φυσιολογικό του μεταβολισμό, που είναι ελαφρώς βραδύτερος. Εάν λοιπόν κάποιος δεν γυμνάζεται και εξακολουθεί να τρώει όσο έτρωγε και πριν, παίρνει οπωσδήποτε κάποια κιλά. Τα κιλά αυτά γίνονται ακόμα περισσότερα όταν ο πρώην καπνιστής έχει την τάση να τρώει παραπάνω από όσο πριν, να μασουλάει συνέπεια και να τσιμπολογάει, ώστε να φέρνει συχνά το χέρι του στο στόμα, κίνηση που προσομοιάζει με αυτά του καπνίσματος.

 

 

 

 

                11 ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΛΑΤΤΩΣΗ

ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ ΤΣΙ­ΓΑΡΟ, ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ:

1.     Δοκιμάστε αρχικά να κόβετε μόνο 5 με 7 τσιγάρα την εβδομάδα, ώστε να μη σας φαίνεται η διαφορά. Σταδιακά αυξήστε τον αριθμό των κομμένων από 1, κατά μέσο όρο την ημέρα, σε 2.    

2.     Κάντε τα τσιγάρα και τα σταχτοδοχεία σχετικά απρόσιτα. Μην αφήνετε το πακέτο και το τασάκι επάνω στο γραφείο ή δίπλα στο τραπεζάκι της τηλεόρασης.

3.     Εάν παρεκτραπείτε και «ξανακυλήσετε», μη βια­στείτε «να το πάρετε απόφαση» και να συμβιβα­στείτε με την ιδέα ότι δεν μπορείτε να το μειώσετε ή να το κόψετε. Απεναντίας, συνεχίστε την προ­σπάθεια από την επομένη, ξεκινώντας πάλι από το μηδέν. Ακόμα και ένα τσιγάρο λιγότερο την ημέρα είναι μεγάλο κέρδος.

4.     Μην αγοράζετε τα πακέτα δύο-δύο. Καλύτερα να αναγκάζεστε να βγείτε έξω κάθε φορά που τελειώνει το πρώτο πακέτο.

5.     Αρχίστε να καπνίζετε μια μάρκα τσιγάρων που δεν σας άρεσε ποτέ.

6.     Κάντε μία προσπάθεια να σβήνετε το τσιγάρο σας μόλις ξεπεράσει τη μέση. Οι μεγάλες γόπες θα σας βοηθήσουν να κόψετε πιο εύκολα το τσιγάρο.

7.     Αρχίστε να καπνίζετε με το αριστερό σας χέρι ή, αν είστε αριστερόχειρας, με το δεξί.

8.     Πολλοί το μειώνουν σταδιακά, κόβοντας κάθε τσιγάρο σε δύο κομμάτια.

9.     Κάποιοι το μειώνουν καθυστερώντας στην αρχή το άναμμα του τσιγάρου κατά πέντε λεπτά, μετά κατά δέκα λεπτά κ.ο.κ.

10. Υπάρχουν «υποκατάστατα» για το χέρι. Όση ώρα περιμένετε να ανάψετε τσιγάρο, απασχολήστε το χέρι σας με ένα μπαλάκι αντιστρές, κομπολόι ή, αν έχετε την άνεση, με βελόνες πλεξίματος ή με ένα στυλό που θα «πιπιλάτε» συνέχεια.

11. Aν καπνίζετε όλο και λιγότερα, αλλά νιώθετε την επιθυμία σας αμείωτη και ενοχλητική, δοκιμάστε το «μαχαίρι», αλλά πριν από αυτό, την προηγού­μενη μέρα, καπνίστε τόσο πολύ, ώστε πραγματικά να αηδιάσετε.

 

                           OΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 

          Ανάμεσα στις πλέον αποτυχημένες μεθόδους είναι η αγορά τσιγάρων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη και πίσσα. Αυτή η κίνηση έχει νόημα μόνον εάν ένας καπνιστής θέλει να συνεχίσει τη συνήθεια του και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μειώσει κάπως την ποσότητα των βλαβερών ουσιών του τσιγάρου. Εάν θέλει να το κόψει όμως, με τα ελαφρά τσιγάρα θα καταφέρει απλώς να καπνίζει περισσότερο, για να αναπληρώνει τη «χαμένη νικοτίνη». Από τότε που βγήκαν τα λεγόμενα ελαφρά τσιγάρα, εξάλλου, οι καπνοβιομηχανίες πουλούν περισσότερα πακέτα. Όλες οι μέθοδοι διακοπής του τσιγάρου πάντως θεωρούνται αποτυχημένες a priori όταν ο καπνιστής δεν θέλει πραγματικά να κόψει το τσιγάρο και ουσιαστικά «δοκιμάζει» να το κόψει. Τα υποκατάστατα νικοτίνης, ο βελονισμός, η υπνοθεραπεία και οι υπόλοιπες τεχνικές βοηθούν μόνον τους αποφασισμένους. Η στατιστικά πλέον επιτυχημένη μέθοδος είναι το «μαχαίρι», όταν δηλαδή κάποιος αποφασίζει να κόψει το τσιγάρο μεμιάς και όχι σταδιακά.

        ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ Η πρώτη απόπειρα διακοπής του καπνίσματος αποτυγχάνει σε ποσοστό 80%, δηλαδή μόνον το 20% εκείνων που προσπαθούν να το κόψουν «μαχαίρι» το καταφέρνουν «με τη μία». Οι υπόλοιποι πρέ­πει να ξαναπροσπαθήσουν. Από αυτούς, το 20% καταφέρνει τελικά να το κόψει με τη δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια, αριθμός που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός εκείνων που καταφέρνουν να το κόψουν ανεβαίνει τελικά ατό 40%. Από το υπόλοιπο 60% των καπνιστών, το 20% το κόβει με την τέταρτη προσπάθεια, το 30% για λόγους υγείας σε μεγάλη ηλικία, όταν ο γιατρός τους ξεκαθαρίζει ότι "δεν γίνεται αλλιώς", και το 10% δεν το κόβει ποτέ.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι :

  Αδαμίδου Παναγιώτα

Αλεξανδρίδης Γιάννης

Αντωνακίδου Αθανασία

Βαλκάνης Βενέτης

Γεράκη Ελένη

Γκαφτένης Γιώργος

Εμμανουηλίδου Χρύσα

Κουϊρουκλή Μένια

Μαυρίκου Παναγιώτα

Μορφακίδης Νίκος

Μπασματζίδου Αναστασία

Μπιζίμη Ελένη

Παπαδοπούλου Δέσποινα

Περόνη Ελένη

Πεχλιβάνη Νικολέττα

Πλάκα Αγλαΐα

Σφύρη Έμη

Τενεκετζής Γιώργος

Χατζησπύρογλου Φιλοθέη

 

 

 

Συντονιστές Καθηγητές :

 

                                            Γερμανός Χρήστος   ΠΕ 3

                                            Κούλα Ευγενία         ΠΕ 2