|
«Κάθε πράγμα στον καιρό τον κι ο
κολιός τον Αύγουστο». Παραφράζοντας τη λαϊκή ρήση,
θέτουμε υπόψη σας την άποψη των
βιοκαλλιεργητών
: ας μάθουμε να τρώμε
κάθε φρούτο και λαχανικό στην εποχή του. «Σε μια εποχή κατά την οποία η
ποιότητα ζωής βάλλεται
από παντού, η καθημερινή μας διατροφή
είναι από τα λίγα πράγματα όπου
ο καθένας μας έχει το περιθώριο επιλογών
και αντίστασης»
Τι να τρώμε
από τον Ιανουάριο
ως το Δεκέμβριο
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ;
Πορτοκάλια,
λεμόνια, μανταρίνια,
γκρέιπ φρουτ, μήλα,
λάχανα, κουνουπίδι, μαρούλι, καρότα,
σέλινο, σταφίδες
«μελαχρινές» και «ξανθές»,
καρύδια,
αμύγδαλα, κάστανα.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ;
Λεμόνια,
πορτοκάλια, μήλα («ψυγείου» - συγκομιδή
Οκτωβρίου), κουνουπίδι, λάχανο, καρότα, μαρούλια, ραδίκια, σταφίδες
«ξανθές» και «μαύρες», κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια.
ΜΑΡΤΙΟΣ;
Λεμόνια,
πορτοκάλια (τελευταία), μήλα («ψυγείου»
-συγκομιδή
Οκτωβρίου), αγκινάρες,
καρότα,
λάχανο, κουνουπίδι,
μαρούλια, ραδίκια,
σπανάκι, σέλινο.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ:
Μήλα
(«ψυγείου» - συγκομιδή Οκτωβρίου), φράουλες (αρχίζουν),
αγκινάρες, κρεμμύδια
φρέσκα, καρότα, μαρούλια.
ΜΑΙΟΣ:
Καλοκαιρινά πορτοκάλια (τύπος
Βαλένσια), φράουλες, κεράσια
(αρχίζουν),αρακάς, αγκινάρες, κολοκύθια,
παντζάρια,
κρεμμύδια φρέσκα,
πατάτα (ανοιξιάτικη), βλήτα.
ΙΟΥΝΙΟΣ;
Βερίκοκα
(πρώιμα), κεράσια, φράουλες, πρώιμες ποικιλίες
σε ροδάκινα, φασολάκια, αγγούρια,
βλήτα,
κρεμμύδια φρέσκα, ντομάτες
(πρώτες υπαίθριες), πατάτα (ανοιξιάτικη).
ΙΟΥΛΙΟΣ:
Βύσσινα,
κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια
(αρχίζουν), ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια,
κολοκυθάκια, βλήτα, πιπεριές,
μελιτζάνες.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ;
Πεπόνια, σύκα,
καρπούζια,
αχλάδια, σταφύλια
αχλάδια, τα πρώτα
μήλα, δαμάσκηνα,
καρπούζια, πεπόνια,
κολοκυθάκια,
ντομάτες, μπάμιες,
(πρώιμες ποικιλίες), κολοκυθάκια, ντομάτες,
μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες, κρεμμύδια ξερά, φασολάκια.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ;
Πολλές ποικιλίες σταφυλιών, σύκα, κρεμμύδια
ξερά, καλοκαιρινή πατάτα, φρέσκα (νωπά)
καρύδια
και «νέας εσοδείας» φιστίκια Αιγίνης.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:
Σταφύλια
(όψιμες ποικιλίες), ρόδα, μήλα, μαρούλια, καρότα,
σπανάκι και «νέας εσοδείας» ξερά σύκα, σταφίδες,
αμύγδαλα,
καρύδια.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ;
Αχλάδια,
μήλα, ρόδια , αρχίζουν λεμόνια ,
μανταρίνια, πορτοκάλια. Το μήνα αυτόν «κυκλοφορούν» ξερά σύκα,
σταφίδες,
φουντούκια, κάστανα και αμύγδαλα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ;
Μανταρίνια,
πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, αχλάδια, καρότα, σπανάκι,
λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο,
ραδίκια, πατάτα (φθινοπωρινή), σταφίδες («μαύρες»
και «ξανθές»), ξερά σύκα, φουντούκια,
αμύγδαλα και κάστανα.
Βιταμίνες
Α:
Περιέχεται στο
σπανάκι, στο μαρούλι, στο
λάχανο, στο καρότο,
στα πράσινα μπιζέλια.
Β:
Περιέχεται στα λαχανικά, στα δημητριακά, στα πορτοκάλια,
στα λεμόνια, σε όλους τους ωμούς ξηρούς καρπούς, στη μαγιά της μπίρας.
C:
Περιέχεται στα λεμόνια, στα πορτοκάλια, στις
πιπεριές, στο
χυμό ντομάτας, στα φρέσκα φρούτα, στα λαχανογογγύλια, κυρίως σε ωμή
μορφή.
D:
Περιέχεται
στα
λαχανικά, στο
μουρουνέλαιο, στα αβγά, στο
βούτυρο, στο συκώτι.
Ε: Περιέχεται
στο μαρούλι, στα αράπικα
φιστίκια, στα φυτικά έλαια, στον κρόκο του
αβγού.
|