Επιλογή ύλης:

Σάββας Αντωνιάδης

              ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

 

                      Φρούτα - οδηγίες συντήρησης - επικίνδυνες ουσίες

                  Μειώστε τα λίπη

                  Παχυσαρκία

                      Αλήθειες και Ψέμματα

                  Δίαιτα Scarsdale

                  Αποτοξίνωση του οργανισμού με φρούτα

                      Μεσογειακή Διατροφή   ( Σύντομη περιγραφή-ορισμός) 

                  Οι 10 πιο πλήρεις τροφές

                      Τα φαγητά των φάστ-φουντ εθιστικά όσο και η ηρωίνη

                 Τι είναι μεταβολισμός 

                 Εύκολοι τρόποι για να απολαμβάνετε φρούτα και λαχανικά

                  Η Κυτταρίτιδα

 

 

 

 

Φρούτα - οδηγίες συντήρησης - επικίνδυνες ουσίες

 

           Τα φρούτα αποτελούν βασικό και απαραίτητο συμπλήρωμα στη διατροφή μας αλλά, όπως όλα τα τρόφιμα, κρύβουν κινδύνους που τις περισσότερες φορές οφείλονται στην καταστρεπτική ανθρώπινη παρέμβαση. Η εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής συνεπάγεται την υπερβολική και πολλές φορές αλόγιστη χρήση μικροβιοκτόνων φυτοφαρμάκων και αζωτούχων λιπασμάτων που αλλοιώνουν ακόμη και τη φυσιογνωμία των φρούτων. Τα παραγόμενα νιτρικά κατάλοιπα έχουν αποδεδειγμένα παρεισφρήσει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντας έτσι και τα αποθέματα του νερού. Εκτός όμως από το νερό, τα καρκινογόνα νιτρικά κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων επιδρούν άμεσα στους καρπούς των φρούτων. Η αλλοίωση των φρούτων όμως δεν οφείλεται αποκλειστικά στα φυτοφάρμακα. Στον αγώνα δρόμου για την προμήθεια  των μεγάλων αστικών κέντρων με απεριόριστες ποσότητες φρούτων οι πολυπόθητοι καρποί φθείρονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνοντας τους πάγκους των λαϊκών αγορών και των συνοικιακών οπωροπωλείων ανακαλύπτουμε φρούτα που έχουν γρατσουνιστεί ή χτυπηθεί κατά τη διαδικασία μεταφοράς τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε φρούτα, απλώς να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

  Επικίνδυνες ουσίες στα φρούτα

    • Τα φρούτα συμπεριλαμβάνονται στις τροφές εκείνες που μας εφοδιάζουν με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία που είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όταν τα χημικά στοιχεία που περιέχονται στα φρούτα δεν ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κατανάλωση τους.
     •  Οι μπανάνες περιέχουν περιττή ποσότητα σεροτονίνης που πρέπει να διασπασθεί από τον οργανισμό για να αφομοιωθεί ευκολότερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταναλώσουμε πολλές μπανάνες μαζί. Λεμόνια, σταφίδες και βερίκοκκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ. Σταφύλια και ξηροί καρποί περιέχουν ελαγικά οξέα. Τα κιτρικά και ελαγικά οξέα και οι τανίνες εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Οι σύνθετοι υδρογονάνθρακες, όπως η λιγνίνη, η κυτταρίνη, η πεκτίνη, το πολυσακχαρίδιο της πεντοζάνης και το πολυσακχαρίδιο της εξόζης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασπασθούν. Δίνουν, δηλαδή, περιττό βάρος. Οι σταφίδες περιέχουν εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά λιγνίνης, εξόζης και κυτταρίνης. Τα βερίκοκκα περιέχουν πεκτίνη και οι καρύδες περιέχουν αρκετή κυτταρίνη. Τους ευκολότερα αποσυντιθέμενους υδρογονάνθρακες περιέχουν το πεπόνι, το κεράσι, ο ανανάς, το δαμάσκηνο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το μάνγκο, η παπάγια, το ροδάκινο και η μπανάνα.
    • Φυσικά υπάρχουν και ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου στα φρούτα. Π.χ., λόγω της υπεργονιμοποίησης φράουλες και μήλα μπορεί να περιέχουν νιτρώδη εστέρα (ή αλλιώς άλας). Επίσης τα αποξηραμένα φρούτα πολύ συχνά θειαφίζονται. Τρανό παράδειγμα είναι το βερίκοκκο που ψεκάζεται με θειάφι για να πάρει ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα αντί του φυσικού του που είναι καφέ-πορτοκαλί. Τα βερίκοκκα που δεν ψεκάζονται με θειάφι είναι επίσης γευστικότερα από τα υπόλοιπα.
    • Ο καταναλωτής πρέπει να εντείνει την προσοχή του ως προς το είδος των φρούτων που βρίσκονται στη διάθεση του. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο κ. Νίκο Θυμιανϊδη, πρέπει να είμαστε γνώστες των εποχικών φρούτων. Πορτοκάλια και μήλα έχουν σίγουρα υποστεί αλλοίωση καθώς η εποχή τους έχει προ πολλού περάσει. Υποπτα για αλλοίωση θεωρούνται και τα κεράσια καθώς επίσης τα αχλάδια και τα ακτινίδια. Αφοβα μπορείτε να γευθείτε καρπούζι, πεπόνι, σύκο και μπανάνα. Πρέπει βέβαια να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος του φρούτου το οποίο δεν πρέπει να είναι υπερβολικό.
Τι πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε φρούτα
     • Αναζητήστε φρούτα τα οποία δεν είναι  γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Μην ξεχάσετε να κάνετε και το τεστ της μυρωδιάς. Τα περισσότερα ώριμα φρούτα έχουν μια καθαρή, αρωματική μυρωδιά. Αν το προϊόν μυρίζει άσχημα και η επιφάνεια του είναι γλιτσιασμένη, βάλτε το πίσω στον πάγκο. Φεύγοντας από τη λαϊκή αγορά ή το σουπερ-μάρκετ τοποθετήστε τα φρούτα στην κορυφή της τσάντας ή του καλαθιού σας. Έτσι θα αποφύγετε ανεπιθύμητους «μώλωπες» πάνω στα φρούτα και ο αέρας θα ανακυκλώνεται κρατώντας τα φρέσκα.
     • Τα φρούτα δεν διαρκούν πολύ στα ράφια του ψυγείου. Εξαιρούνται τα μήλα και ορισμένα εσπεριδοειδή. Έχοντας αυτό κατά νου αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Για να κρατήσετε τα φρούτα φρέσκα τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείου σας. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα φρούτα να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
     • Προτού καταναλώσετε οποιοδήποτε φρούτο πρέπει να το πλύνετε με ζεστό νερό. Πρέπει να θυμάστε ότι σχεδόν όλα τα φρούτα έχουν ψεκαστεί με μικροβιοκτόνα φάρμακα, γι' αυτό και πρέπει να ξεφλουδίσετε και να πετάξετε τη φλούδα φρούτων όπως είναι τα πεπόνια. Τα μήλα πρέπει να τα τρίψετε με μαλακή βούρτσα κάτω από ζεστό νερό.
     • Χρήσιμο θα ήταν να ελέγχετε κατά διαστήματα τη θερμοκρασία του ψυγείου σας. Για υψηλότερη δυνατή ασφάλεια ο διακόπτης πρέπει να βρίσκεται μεταξύ -15°C και -40°C. Δυστυχώς σε ορισμένα σουπερμάρκετ δεν γίνεται καλή συντήρήση των φρούτων που φθάνουν στα χέρια του καταναλωτή. Φυλάξτε τα κομμένα φρούτα σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες ή σφραγισμένα μπολ στο ψυγείο σας. Αν θα τα φάτε στο σπίτι σας, καλό θα ήταν να τα αφήσετε στο ψυγείο προτού τα σερβίρετε. Αν βρεθείτε σε κατασκήνωση ή σε κάποιο υπαίθριο πικνίκ, τοποθετήστε τα φρούτα σε φορητό ψυγείο, κατά προτίμηση στη σκιά.
    • Για να κρατήσετε τα φρούτα σε καλό επίπεδο υγιεινής πρέπει να τα καθαρίσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Μικρόβια και βακτήρια δεν μπορούν να ζήσουν σε καθαρές επιφάνειες. Οπότε πρέπει να πλύνετε και μετά να στεγνώσετε τα χέρια σας, όλα τα εξαρτήματα μαγειρικής, τα κουζινικά σκεύη και τα πιάτα στα οποία θα σερβίρετε τα φρούτα.


Πόσο πρέπει να φάτε για να μη βαρυστομαχιάσετε    

 • Για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες συνέπειες καλό θα ήταν να μην καταναλώσετε περισσότερο από μια συγκεκριμένη ποσότητα φρούτων ανά φορά. Δεν πρέπει να φάτε πάνω από μία μπανάνα, ένα φλιτζάνι του τσαγιού φράουλες, μια φέτα πεπόνι, δύο φέτες καρπούζι, ένα φλιτζάνι του τσαγιού βερίκοκκα, ένα μεγάλο ροδάκινο, δύο σύκα και ένα φλιτζάνι του τσαγιού σταφύλια.

 

 

                                                 ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΛΙΠΗ

          Τα περισσότερα διατροφικά μοντέλα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, έχουν επικεντρωθεί στη μείωση της πρόσληψης λίπους, λόγω της σημαντικής διαφοράς ενεργειακής πυκνότητας του λίπους σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. H αυξημένη πρόσληψη λίπους (κυρίως του κορεσμένου λίπους και της χοληστερίνης), μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ την ίδια ώρα τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολλή ενέργεια, δηλ. πολλές πολλές θερμίδες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσει κάποιος την πρόσληψη λίπους, και να ελέγχει τις θερμίδες που παίρνει. Ο σωστό τρόπος όμως για κάτι τέτοιο είναι να γίνεται χωρίς να στερηθεί ο οργανισμός από την απαραίτητη ποσότητα και ποιότητα λιπιδίων που έχει ανάγκη.

Επτά οδηγίες:


1. Μειώστε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Το κρέας και τα προϊόντα του (αλλαντικά, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά) είναι τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη.

2. Εξορίστε τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα. Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε λιπαρά.

3. Διαλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όχι όμως εντελώς άπαχα (0%).

4. Καταναλώστε ημιάπαχα γαλακτοκομικά καθημερινώς, δίνοντας προτεραιότητα στο γιαούρτι και στο γάλα που έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος, σε σχέση με τα τυριά.

5. Μην καταναλώνετε περισσότερα από 3 αυγά την εβδομάδα. Ενα αυγό καλύπτει την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για χοληστερίνη.

6. Η καλύτερη επιλογή για προστιθέμενο λίπος είναι το ελαιόλαδο και μάλιστα το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που ευτυχώς στην χώρα μας το βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες αλλά και σε άριστη ποιότητα. Περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λίπη τα οποία όχι μόνο μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα αλλά μπορεί να αυξήσουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης.

7. Αυξήστε την κατανάλωση λαδερών φαγητών (λαδερά, όσπρια, κλπ) μαγειρεύοντάς τα φυσικά με ελαιόλαδο, που το προσθέτετε προς το τέλος του μαγειρέματος, λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από την φωτιά. Μην ξεχνάτε όμως, ότι όπως όλα τα λίπη, έτσι και το ελαιόλαδο περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο γι αυτό να μην γίνεται κατάχρηση ούτε ωμό ούτε μέσα στο φαγητό!

Ολα τα φυτικά λίπη δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά. Μπορει να είναι πιο υγιεινά, σε σχέση με τα κορεσμένα, αλλά υπάρχουν πολλά φυτικά λίπη, τα οποία λόγω βιομηχανικής επεξεργασίας, δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή. Παράλληλα όταν προσλαμβάνετε πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρέπει παράλληλα να αυξάνετε και την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών, διότι τα πολυακόρεστα οξειδώνονται, αυξάνοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Ακολουθήστε λοιπόν ένα διαιτολόγιο, στο οποίο τα λιπαρά δε θα ξεπερνούν το 30-35% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας και με τα κορεσμένα να μην ξεπερνούν το 10%, και τα μονοακόρεστα να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10%. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την απάντηση εάν θέλετε να ελέγχετε την πρόσληψη λίπους. 

 

 

 

 

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

 

 

Ορισμός παχυσαρκίας:

Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει εντάξει στον κατάλογο των παθήσεων. Ως νόσος ορίζεται κάθε κατάσταση που μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα της ζωής. Για τους παχύσαρκους, η ποιότητα ζωής είναι σαφώς μειωμένη αλλά και συντομότερη, αφού εμφανίζουν συχνότερα πολλές και σημαντικές επιπλοκές υγείας, συγκρινόμενοι με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Επιπλοκές παχυσαρκίας:

Η σοβαρή παχυσαρκία ενέχει κινδύνους για την υγεία καθώς παρουσιάζει επιπλοκές. Η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, η οποία παρατηρείται συνήθως στους άνδρες, προκαλεί πολύ συχνά εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αρτηριοσκλήρυνση κλπ. Αντίθετα, η συσσώρευση λίπους στους μηρούς και τους γλουτούς, η οποία παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες, προκαλεί κυρίως αγγειακά προβλήματα από τα κάτω άκρα, όπως φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων (κιρσούς) κλπ.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι κυριότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 61%
Καρκίνος ενδομητρίου 34%
Χολολιθίαση 30%
Οστεοαρθρίτιδα 24%
Αρτηριακή υπέρταση 17%
Στεφανιαία νόσος 17%
Καρκίνος μαστού 11%
Καρκίνος παχέως εντέρου 11%

 

 

 

 

 

Αλήθειες και Ψέμματα

1. Για να χάσει κανείς βάρος πρέπει να μην τρώει πρωινό, λένε κάποιοι ειδήμονες. Προφανώς δεν γνωρίζουν ότι αυτό είναι και η καταστροφή τους. Το πρωινό είναι απαραίτητο για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός στις υποχρεώσεις της ημέρας. Μην το παραλείπετε!

2. Στη δίαιτα μπορούμε να καταναλώσουμε μαγειρεμένο φαγητό, όσπρια, λάδι και λαδερά φαγητά. Δεν παχαίνουν ιδιαίτερα όπως πολλοί νομίζουν. Αν καταναλώνονται με μέτρο είναι απαραίτητα

3. Μακάρι να υπήρχαν σωστές και ακίνδυνες δίαιτες express, ιδανικές για όλους όσοι θέλουν να χάσουν γρήγορα και εύκολα περιττά κιλά. Όμως, δεν υπάρχουν και αν σας συστήνουν κάποια αγνοήστε την: είναι επικίνδυνες για τον μεταβολισμό, τον οργανισμό και την ψυχολογία σας.

4. Οι διάφορες διαφημίσεις υποστηρίζουν ότι τα διάφορα όργανα παθητικής γυμναστικής που διαθέτουν τα ινστιτούτα αδυνατίσματος είναι πολύ αποτελεσματικά: σφίγγουν το σώμα, καταπολεμούν την κυτταρίτιδα, γυμνάζουν τους μύες. Διαφημίσεις είναι, μην ακούτε...

5. Όλοι χάνουν με την ίδια ευκολία βάρος, όπως και όλοι με την ίδια ακριβώς ευκολία το διατηρούν

6. Τα διατροφικά συμπληρώματα δηλαδή τα προϊόντα που αποτελούνται από ένα ή περισσότερα βασικά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες) και συμπληρώνουν την διατροφή μας μπορούν να υποκαταστήσουν την κλασσική διατροφή

7. Πολλοί πιστεύουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα είναι ακίνδυνα και κατάλληλα για όλους μας. Ρωτήστε το γιατρό σας: για κάθε οργανισμό, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του, δίνεται συγκεκριμένο συμπλήρωμα για συγκεκριμένες ημέρες, σε συγκεκριμένη μορφή και ποσότητα.

8. Είναι must τα light προϊόντα: υποτίθεται βοηθούν στην δίαιτα. Η αλήθεια είναι ότι αντί το άτομο να ακολουθεί μια θερμιδικά ελεγμένη και ισορροπημένη δίαιτα, η οποία να στηρίζεται στα λαχανικά και τα φρούτα, ρίχνει όλο το βάρος στις λεγόμενες τροφές με λίγες θερμίδες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να καταναλώνει ποσότητες διπλάσιες από το κανονικό. Αποτέλεσμα; Σίγουρα δεν θα χάσει βάρος.

9. Καιρός να κόψετε τις διατροφικές συνήθειες που σάς φορτώνουν λίπος: λιτό πρωινό, υπερβολικά ελαφρύ μεσημεριανό και ένα πλούσιο βραδινό. Με αυτή τη διατροφή η ημερήσια διατροφή περιορίζεται ουσιαστικά σε ένα και μοναδικό γεύμα: το βραδινό, τις θερμίδες του οποίου όμως δεν μπορεί να κάψει ο οργανισμός αφού μετά το δείπνο ακολουθεί ο ύπνος. Αποτέλεσμα; Συσσώρευση λίπους!

10. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού για νερό

11. Όσο πιο αδύνατο κορμί τόσο πιο υγειές και όμορφο.... Μην το πιστέψετε σε καμία περίπτωση. Το όμορφο έχει να κάνει με το πόσο γυμνασμένο είναι καθώς και από τα κοινωνικά πρότυπα ενώ το υγιές έχει να κάνει από το τι είδους διατροφή ακολουθεί ο καθένας.

12. Είναι αλήθεια πέρα ως πέρα ότι ο έλεγχος της πρόσληψης λίπους, έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους όσο και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.

13. Μην διώχνετε το ψωμί από το τραπέζι σας,απλώς μην το συνδυάζετε με τυριά, λάδι, σάλτσες κλπ. Μαζί με τα άλλα δημητριακά, το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων. Μάλιστα τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 50% της ημερήσιας ενεργειακής ανάγκης

Πείτε ΝΑΙ στην δίαιτα χωρίς όμως να πέσετε σε διατροφικές παγίδες.

Μία είναι η αλήθεια, η οποία-καλώς ή κακώς-απομυθοποιεί πολλά δεδομένα της σύγχρονης μόδας γύρω από αυτό που λέμε fitness. Οι επιστήμονες τονίζουν: το μυστικό για απώλεια βάρους και διατήρησής των σωστών αναλογιών του σώματος βρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά. Μάλιστα, σε συνδυασμό με μια τακτική άσκηση του σώματος και την μεγάλη κατανάλωση νερού, είναι ο μόνος αποδεδειγμένα χρήσιμος τρόπος καταπολέμησης του πάχους με υγεία. 

 

 

 

 

Δίαιτα Scarsdale

 

Ημέρα 1

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές ή τσάι (με υποκατάστατο ζάχαρης) και ½ γκρέιπ φρουτ.

ΓΕΥΜΑ:
Άπαχο μοσχάρι, κοτόπουλο ή ψάρι (απεριόριστα) + τομάτα σαλάτα + καφές ή τσαι

ΔΕΙΠΝΟ:
Ψάρι ψητό + σαλάτα με μαρούλι και τομάτα + γρέιπ-φρουτ ή πεπόνι

Ημέρα 2

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές ή τσάι (με υποκατάστατο ζάχαρης) & ½ γκρέιπ φρουτ.

ΓΕΥΜΑ:
Φρουτοσαλάτα (απεριόριστα) + καφές

ΔΕΙΠΝΟ:
Μπιφτέκια (χωρίς ψωμί) και σαλάτα με ό,τι μαγειρεμένα λαχανικά θέλετε.

Ημέρα 3

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές ή τσάι (με υποκατάστατο ζάχαρης) και ½ γκρέιπ φρουτ.

ΓΕΥΜΑ:
Τονοσαλάτα + γρέιπ-φρουτ ή πεπόνι

ΔΕΙΠΝΟ:

2 άπαχα χοιρινά μπριζολάκια + ανάμικτη πράσινη σαλάτα + καφές

Ημέρα 4

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές ή τσάι (με υποκατάστατο ζάχαρης) και ½ γκρέιπ φρουτ.

ΓΕΥΜΑ:
2 αυγά βραστά & τυρί
cottage cheese + 100γρ χυμό + 1 τόστ + καφέ

ΔΕΙΠΝΟ:
Κοτόπουλο ψητό (χωρίς πέτσα) + σπανάκι ή πράσινες πιπεριές + καφέ


Ημέρα 5

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές ή τσάι (με υποκατάστατο ζάχαρης) και ½ γκρέιπ φρουτ.

ΓΕΥΜΑ:
Τυρί (όποιο θέλετε εκτός από φρέσκο) + σπανάκι + 1 τοστ

ΔΕΙΠΝΟ:
Ψάρι ψητό, μαγειρεμένα λαχανικά ή πράσινη σαλάτα + 1 τοστ

Ημέρα 6

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές ή τσάι (με υποκατάστατο ζάχαρης) και ½ γκρέιπ φρουτ.

ΓΕΥΜΑ:
Φρουτοσαλάτα (απεριόριστα) + 1 καφέ

ΔΕΙΠΝΟ:
Κοτόπουλο ψητό (χωρίς το δέρμα) + σαλάτα με μαρούλι και τομάτα + γρέιπ-φρουτ ή πεπόνι + καφέ

Ημέρα 7

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές ή τσάι (με υποκατάστατο ζάχαρης) και ½ γκρέιπ φρουτ.

ΓΕΥΜΑ:
Κοτόπουλο ψητό (ζεστό ή κρύο) + σαλάτα με μαρούλι και τομάτα + γρέιπ-φρουτ ή πεπόνι + καφέ

ΔΕΙΠΝΟ:
Άπαχο μοσχάρι + ανάμικτη σαλάτα + καφές

Παρατηρήσεις

- Πίνετε τουλάχιστον 4 ποτήρια νερό ή αναψυκτικό light ημερεσίως

- Μπορείτε να προσθέτετε τα παρακάτω στα φαγητά σας :
μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, ξύδι, σάλτσα σόγιας, κέτσαπ, μουστάρδα.

 

Αποτοξίνωση του οργανισμού με φρούτα

Το παρακάτω πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί για ένα 24ωρο και ποτέ περισσότερο από τρεις μέρες .Τα φρούτα ή οι χυμοί που θα καταναλώσουμε πρέπει να είναι αυστηρά εποχιακά(π.χ τον χειμώνα μήλα ,αχλαδιά ,ακτινίδια πορτοκάλια μανταρίνια, το καλοκαίρι βερίκοκα, ροδάκινα γιαρμάδες, καρπούζι, πεπόνι κτλ.- τα σταφύλια είναι καλύτερα να καταναλώνονται φθινόπωρο και προτιμήστε αυτά που έχουν κουκούτσια, γιατί προσβάλλονται λιγότερο από φυτοφάρμακα και ορμόνες) και να αποφεύγουμε αυτά που έχουν καλλιεργηθεί σε θερμοκήπια, διότι συχνά περιέχουν αρκετά φυτοφάρμακα. Παρακάτω σας δίνετε ένα πλήρες διαιτολόγιο αποτοξίνωσης:

ΠΡΩΙΝΟ

Μόλις ξυπνάτε να πίνετε ένα ποτήρι νερό και ένα ποτήρι φρέσκο στυμμένο χυμό πορτοκαλιού ή προτιμότερο είναι έναν ανάμεικτο φρέσκο χυμό από φρούτα και λαχανικά εποχιακά! (όπως καρότο , πορτοκάλι , Μήλο , ακτινίδιο)που θα ετοιμάσετε στον αποχυμωτή. Μπορείτε να ετοιμάσετε και ένα -δυο ποτήρια ,τα οποία αφού τα κλείσετε ερμητικά σε δοχείο με καπάκι(προσοχή το δοχείο δεν πρέπει να έχει καθόλου αέρα) μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο και να τα καταναλώσετε μέσα σε 2-3 ώρες.

ΓΕΥΜΑ

Πέντε με δέκα λεπτά πριν από το γεύμα πίνετε ένα με δυο ποτήρια νερό . Μπορείτε να πιείτε δυο ποτήρια από το ζουμί που έχουν βράσει χόρτα , μπρόκολο, κουνουπίδι ,προσθέτοντας λίγο λεμόνι. Αν δεν αντέχετε την κατανάλωση μόνο χυμών μπορείτε να τρωτέ με αργό ρυθμό εποχιακά φρούτα ή ένα πιάτο ωμά ή βραστά !(όπως χόρτα ,κουνουπίδι, ), που μπορείτε να τα συνοδέψετε με μια μικρή πατάτα σε σχήμα μπαλάκι του τένις. Μασάτε αργά και πολύ καλά τουλάχιστον 20 φορές την κάθε μπουκιά, έτσι ώστε να ανακατεύετε με το σάλιο που περιέχει αμυλάση , κι έτσι θα διασπαστούν τα σχάρα των φρούτων πιο εύκολα από τα πεπτικά υγρά του στομάχου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

Πιείτε ένα ποτήρι χυμό σαν το πρωινό.

ΒΡΑΔΙΝΟ

Όπως και για το γεύμα .Αν θελήσετε «στέρεα» τροφή , φάτε ότι και το μεσημέρι αλλά στη μίση του ποσότητα.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ... ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 

 

Μεσογειακή Διατροφή
Σύντομη περιγραφή-ορισμός  

 


        Ο όρος Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες των ελαιοπαραγωγικών χωρών της μεσογειακής λεκάνης.

Τα χαρακτηριστικά της

        Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι:

1. Ο υψηλός λογος μονοακόρεστου / κορεσμένου λίπους
2. Μέτρια κατανάλωση εθανόλης
3. Υψηλή κατανάλωση όσπριων
4. Υψηλή κατανάλωση δημητριακών (συμπεριλαμβάνοντας το ψωμί)
5. Υψηλή κατανάλωση φρούτων
6. Υψηλή κατανάλωση λαχανικών
7. Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και των προϊόντων του
8. Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του

Γιατί να επιλέξουμε τη μεσογειακού τύπου διατροφή

           Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Μεσογειακή Διατροφή συνεισφέρει στην πρόληψη παραγόντων κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπως είναι η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου II , η παχυσαρκία και συνεπώς στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Μεσογειακή Διατροφή παίζει προληπτικό ρόλο κατά ορισμένων μορφών καρκίνου.

         περισσότερα για την Μεσογειακή δίαιτα ....

 

 

Οι 10 πιο πλήρεις τροφές

Αρχικά να πούμε οτι δεν υπάρχουν καλές ή κακές τροφές. Ούτε τροφές που παχαίνουν ή αδυνατίζουν. Υπάρχουν απλώς τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, σε αντίθεση με άλλες που είναι πιο πλούσιες σε λιπαρά.

Εδώ σας επιλέγω 10 από τις πιο πλήρεις τροφές σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες - μέταλλα (ιχνοστοιχεία).

1.      Ασπράδι αυγού - Αλβουμίνη: Το ασπράδι έχει την υψηλότερη απορροφητικότητα πρωτεϊνης, ο δείκτης απορρόφησής του είναι 3,9 με ανώτατη τιμή το 4. Βέβαια και ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά τα οποία προορίζονται για το σχηματισμό του αίματος, του εγκεφάλου, των μυών και των οστών κυρίως για την ανάπτυξη των παιδιών.

2.      Γαλακτοκομικά: Υψηλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, πολύ σπουδαία για την υγεία του οργανισμού. Προτιμάτε αυτά με τα χαμηλά λιπαρά. Το μόνο που αλλάζει είναι οτι έχει αφαιρεθεί ένα τμήμα από το λίπος του, το οποίο αποτελείται σε ποσοστό 98-99% από τριγλυκερίδια.

3.      Δημητριακά: Και στη θύμιση μας έρχονται οι νιφάδες βρώμης, κριθαριού, σιταριού, σόγιας, κ.λ.π. Άφθονα σε κυτταρικές ίνες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του παχέως εντέρου.

4.      Κοτόπουλο και Γαλοπούλα: Εϊναι η ιδανική λύση για πρόληψη υψηλης βιολογικής αξίας πρωτεϊνης αποφεύγοντας την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος του είναι υψηλά σε περιεκτικότητα λίπους και χοληστερόλης.

5.      Λαχανικά: Πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων που τα έχει μεγάλη ανάγκη ο οργανισμός. Περιέχουν άφθονες κυτταρικές ίνες χρήσιμες για την κινητοποίηση του εντέρου ενώ με πολύ λίγες θερμίδες προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού.

6.      Μακαρόνια: Τα μακαρόνια ολικής άλεσης είναι πλούσια πηγή σύνθετου υδατάνθρακα και ταυτόχρονα καλής ποιότητας φυτικής πρωτεϊνης. Επίσης περιέχουν μεγάλο ποσοστό τροπτοφάνης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική διάθεση.

7.      Φρούτα: Το «γλυκό» με λίγες θερμίδες. Δίνουν το αίσθημα της γλύκας χωρίς να ενοχοποιούνται για λιπαρά συστατικά μιας και το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό. Επίσης και αυτά είναι άφθονα σε κυτταρικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Μόνη εξαίρεση το Αβοκάντο και αυτό γιατί περιέχει αρκετό λίπος.

8.      Φακές: Από τις λίγες τροφές που συνδυάζουν πρωτεϊνες υψηλής περιεκτικότητας, σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο.

9.      Ψάρια: Με υψηλό δείκτη απορροφητικότητας πρωτεϊνης και μάλιστα χαμηλών λιπαρών. Τα λιπαρά που περιέχουν τα ψάρια έχουν μια ιδιομορφία: έχουν την ιδιότητα να επιδρούν στη μείωση της χοληστερίνης και προσφέρουν προστασία στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος, αυτά τα λιπαρά ονομάζονται ΟΜΕΓΑ-3.

10.  Κάστανο - Ρύζι: Μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές μετάλλων με αρκετή περιεκτικότητα σε κυτταρικές ίνες και πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες που κάνουν αργότερη την απορρόφησή τους και τα σταθεροποιούν τα επίπεδα της ενέργειας του οργανισμού.

 

 

 

 

Τα φαγητά των φάστ-φουντ εθιστικά όσο και η ηρωίνη

 

 Λονδίνο: Τα φαγητά που πωλούνται στα καταστήματα γρήγορης εστίασης μπορούν να προκαλέσουν τον ίδιο βαθμό εθισμού που προκαλεί και η ηρωίνη, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New Scientist.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Τζον Χέμπελ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ μελέτησαν την επίδραση της πλούσιας σε σάκχαρα και λιπαρά διατροφής σε πειραματόζωα. Τα τελευταία κατανάλωναν για ένα χρονικό διάστημα τροφή που περιείχε 25% ζάχαρη και στη συνέχεια το διαιτολόγιό τους άλλαξε ξαφνικά.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα πειραματόζωα εκδήλωσαν διαφόρων ειδών συμπτώματα στέρησης, όπως τρίξιμο των δοντιών και ρίγη, όπως αυτά που εμφανίζονται στους ανθρώπους που αποφασίζουν να αποτραβηχθούν από τη νικοτίνη ή τη μορφίνη.

Όπως τονίζει ο Δρ Χέμπελ, οι τροφές με υψηλά λιπαρά ερεθίζουν τους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου, προκαλώντας το συναίσθημα της εξάρτησης.

Τη θεωρία του Δρ Χέμπελ επιβεβαίωσε και μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τη νευρολόγο Αν Κέλεϊ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν.

Η Αμερικανίδα ερευνήτρια μελέτησε τη συμπεριφορά πειραματόζωων έπειτα από την κατανάλωση γλυκών, αλμυρών και λιπαρών τροφών, αντίστοιχα.

Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι υπήρχε κάποια μορφή σύνδεσης μεταξύ των ενδογενών οπιοειδών, ουσιών που παράγει φυσιολογικά ο ανθρώπινος εγκέφαλος, και της επιθυμίας για τους εν λόγω τύπους τροφών.

Όταν, μάλιστα, προκάλεσε τεχνητό ερεθισμό του εγκεφάλου των πειραματόζωων με μια συνθετική μορφή της φυσικής οπιοειδούς ουσίας "εγκεφαλίνη", παρατήρησε ότι τα πειραματόζωα έτρωγαν έξι φορές περισσότερες λιπαρές τροφές απ' ό,τι συνήθως. Οι χημικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο των τελευταίων ήταν, μάλιστα, αντίστοιχες, με εκείνες που προκαλούνται από τη μακροχρόνια χρήση μορφίνης ή ηρωίνης.

"Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η διαρκής κατανάλωση τροφών που είναι ευχάριστα στη γεύση μπορούν να προκαλέσουν εθισμό", λέει χαρακτηριστικά η Δρ Κέλεϊ. 

 

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

 

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα συστατικά της τροφής (πρωτεΐνες , υδατάνθρακες , λιπίδια , βιταμίνες , νερό) για τη λειτουργία του οργανισμού και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του. Ένα μέρος της ενέργειας που παράγει ο οργανισμός χρησιμοποιείται καθημερινά από τα κύτταρα και τα όργανα του σώματος (καρδιά, συκώτι ,νεφρά , εγκέφαλος για να επιτελέσουν τις βασικές τους λειτουργίες ,αυτός είναι ο λεγόμενος βασικός μεταβολικός ρυθμός . Ο ρυθμός με το οποίο το σώμα σας καίει θερμίδες ονομάζετε μεταβολικός ρυθμός και εμφανίζει μια διαφοροποίηση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το βασικό μεταβολισμό είναι η μυϊκή μάζα. Επομένως όσο μυώδες είστε τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε όσα κι αν είναι τα κιλά σας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ

Για να βρείτε τον δικό σας μεταβολισμό δηλαδή το πόσες θερμίδες μπορείτε να καίτε καθημερινά μπορεί να βρεθεί μέσω της λιπομέτρησης η οποία γίνεται κατά την επίσκεψη σας ένα διαιτολογικό κέντρο. Με την λιπομέτρηση αυτή υπολογίζεται ο μεταβολισμό σας αλλά επιπλέον και η σύσταση του σώματος σας δηλαδή το ποσοστό μυϊκής μάζας και το ποσοστό του σωματικού σας λίπους.

ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ

Η σύσταση του σώματος
Ο υποσιτισμός
Το στρες
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα
Η ανάπτυξη

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ

Ο μοναδικός τρόπος για να αυξήσετε το μεταβολισμό του σώματός αύξησης της φυσικής δραστηριότητας. Με την άσκηση έχετε διπλό κέρδος:
1) καίτε περισσότερες θερμίδες τη στιγμή που ασκείστε και
2) δυναμώνουν οι μύες , ο κύριος παράγοντας που επιταχύνει μακροπρόθεσμα το ρυθμό του μεταβολισμού

 

 

     ΕΥΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΡΩΙ, ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ

Ξεφύγετε από την αγαπημένη σας σαλάτα ή το αγαπημένο σας φρούτο και προσθέστε ποικιλία λαχανικών ή φρούτων στην διατροφή σας. Είμαστε τυχεροί γιατί στη χώρα μας έχουμε σε αφθονία λαχανικά και φρούτα όλες τις εποχές του χρόνου και σε πολύ προσιτές τιμές. Εχουμε επιλογές να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με πάρα πολλά λαχανικά και φρούτα ώστε να κερδίζουμε και σε θρεπτική αξία (αφού το κάθε ένα έχει την δική του σύσταση και αναλογία θρεπτικών συστατικών) αλλά και σε γεύση, χρώμα και άρωμα. Είναι διαθέσιμα πλέον φρούτα και λαχανικά εισαγωγής που δεν καλλιεργούνται στην χώρα μας και αυξάνουν τις επιλογές μας.
Τα φρούτα είναι πολύ καλές επιλογές για ενδιάμεσο γεύμα, μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και μας αποτρέπουν από την κατανάλωση των junk food.

Παρακάτω δίνονται 5 νόστιμοι και εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να οδηγήσετε την οικογένεια σας σε μια αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε 5 μερίδες ανά ημέρα
Ξεκινήστε με την σωστή αγορά. Φρέσκα (προτιμότερα), κατεψυγμένα, ξερά – οποιοδήποτε φρούτο και λαχανικό μπορεί να σας οδηγήσει στον στόχο για την κάλυψη των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα.
Πειραματιστείτε. Αγοράστε ένα διαφορετικό είδος κάθε φορά που ψωνίζετε. Ελέγξτε και εξερευνήστε μια καινούργια ποικιλία μήλου, ή τη γεύση ενός τροπικού φρούτου όπως το μάνγκο και η παπάγια

Πρωινό
1. Ξεκινήστε τη μέρα σας με φρούτα και λαχανικά. Το πρωινό είναι η καλύτερη ώρα να αρχίσετε το στόχο των 5 μερίδων ανά ημέρα. Για μια ημέρα γεμάτη ζωντάνια και ενέργεια, προσθέστε φρούτα στα δημητριακά σας ή στο γιαούρτι, ή πιείτε ένα ποτήρι φρεσκοστυμένο χυμό.
2. Κόψτε μερικές φέτες φρέσκου φρούτου – μπανάνα, ροδάκινο, αχλάδι – στο μπολ των δημητριακών σας
3. Ζεστάνετε λίγο κουάκερ και προσθέστε ένα μήλο ή ένά αχλάδι
4. Φρυγανίστε μια με δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή και προσθέστε μερικά κομμάτια φράουλα πάνω
5. Προσθέστε λίγη ποσότητα αποξηραμένου φρούτου στο γιαούρτι σας, όπως για παράδειγμα λίγες σταφίδες, και γαρνίρετε με λίγους αλεσμένους ξηρούς καρπούς

Γεύμα (στη δουλειά)
1. Γαρνίρετε το αγαπημένο σας σάντουιτς με μαρούλι, φύλλα σπανάκι, τομάτα ή και κρεμμύδι
2. Κόψτε μια σαλάτα. Τα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν έναν νόστιμο τρόπο να κατακτήσετε το στόχο των 5 μερίδων ανά ημέρα. 1 φλιτζάνι ισούται με μια μερίδα. Πειραματιστείτε με τις διάφορες ποικιλίες λαχανικών που υπάρχουν και βάλτε χρώμα και γεύση στο πιάτο σας.
3. Αντικαταστήστε έναν καφέ στη δουλειά με ένα φυσικό χυμό από το μπαρ
4. Να έχετε μαζί σας ένα μήλο ή μια μπανάνα για να τα απολαύσετε ως επιδόρπιο

Σνακς
1. Απολαύστε δυναμικά σνακς. Τρόφιμα που τρώγονται στο χέρι αποτελούν τέλεια σνακ για την δουλειά ή το αυτοκίνητο. Δοκιμάστε αποξηραμένα φρούτα ή ακόμα και το αγαπημένο σας μήλο ή μια μπανάνα.
2. Ετοιμάστε από το σπίτι μια σακουλίτσα με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όπως μήλο, μπανάνα, σταφίδες για να έχετε μαζί σας και να τσιμπολογάτε
3. Αναζωογονηθείτε πίνοντας ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων
4. Απολαύστε ένα γιαούρτι με φρούτα

Βραδινό
1. Προσθέστε λίγα κατεψυγμένα λαχανικά, όπως αρακά, καλαμπόκι, ή ανάμικτα λαχανικά , στη σούπα ή στα φαγητά στην κατσαρόλα
2. Γαρνίρετε την πίτσα σας με κρεμμύδι, ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριά
3. Συνοδέψτε το φαγητό σας με ένα βαθύ μπολ σαλάτα από διάφορα λαχανικά
4. Σερβίρετε κομματάκια φρούτου, κομπόστα φρούτου, ή φρουτοσαλάτα για επιδόρπιο

 

 

Η  ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

 

        Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί 8 στις 10 γυναίκες και το σημαντικότερο…δεν εξαρτάται από τα κιλά. Αδύνατες και γυναίκες με περιττά κιλά μπορεί να αποκτήσουν κυτταρίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποια ακολουθήσει μια υποθερμιδική δίαιτα η οποία είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους, δεν θα εξαφανίσει την κυτταρίτιδα!. Η παχυσαρκία δεν είναι η κύρια αιτία της κυτταρίτιδας, αλλά απλά ένας επιβαρυντικός παράγων, που κάνει πιο εμφανές ένα υπάρχον πρόβλημα. Η κυτταρίτιδα δεν είναι μια απλή εναπόθεση λίπους. Πρόκειται για μια πραγματική πάθηση και αποτελείται από διαταραγμένο λιπώδη ιστό, ινώδη ιστό και οίδημα, γι’ αυτό πλήττει ακόμα και λεπτές γυναίκες και αθλήτριες. Τα αίτια που την προκαλούν είναι κυρίως, κακή αιμάτωση, ορμονικές διαταραχές αλλά το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το στρες κ.α αποτελούν επίσης παράγοντες που εντείνουν την εμφάνιση της.
Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει δίαιτα «αντικυτταρίτιδας». Υπάρχει όμως ένας τρόπος να τρεφόμαστε που βοηθά στην πρόληψη, βελτίωση, καταπολέμηση του προβλήματος. Πως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτο;
Α) Να καταναλώνουμε άφθονο νερό ημερησίως (όχι όμως κατά την διάρκεια των γευμάτων). Η λήψη υγρών (νερό, χυμοί) ενυδατώνει τον οργανισμό, επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών διευκολύνοντας έτσι τις ανταλλαγές και την απομάκρυνση των τοξινών
Β) Να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα είναι απαραίτητα για τον καλό μεταβολισμό των κυττάρων , την καταστροφή των τοξινών, την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, της διατήρησης της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος κτλ.
Γ) Να καταναλώνουμε όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αμινοξέα (δομικά υλικά των πρωτεϊνών), φυτικές ίνες οι οποίες προφυλάσσουν και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (παράγοντα καθοριστικού για την δημιουργία της κυτταρίτιδας), αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο κτλ
Δ) Να μειώσουμε την χρήση αλατιού και συντηρητικών (κονσέρβες, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, καπνιστά κτλ)
Ε) Να μειώσουμε την κατανάλωση καφέ η οποία αφυδατώνει τον οργανισμό
Ζ) Να μειώσουμε την πρόσληψη λιπαρών (παχιά κρέατα, αλλαντικά, κρέμες γάλατος κτλ)
H) Να αυξήσουμε την φυσική δραστηριότητα.Ακόμα και το συχνό και έντονο περπάτημα, η χρήση των σκαλιών αντί του ανσανσέρ κτλ μπορούν να τονώσουν το μυϊκό μας σύστημα